Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ένα λίτρο τηγανόλαδου μπορεί να δώσει 800 γραμμάρια βιοντίζελ

Το παρακάτω κείμενο είναι απο
ΤΑ ΝΕΑonline
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου

Ένα λίτρο τηγανόλαδου μπορεί να δώσει 800 γραμμάρια βιοντίζελ

«Το να ρίχνουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια από την κουζίνα μας στον νεροχύτη είναι μία από τις χειρότερες επιλογές. Η πιο σωστή λύση είναι να τα μαζεύουμε σε ένα μπουκάλι και να τα αποθέτουμε σε διάφορα σημεία συλλογής, οπότε μπορεί με ειδική κατεργασία να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα για αυτοκίνητα και μηχανήματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Όπως σημειώνει ο κ. Κυρκίτσος, τα λίπη θεωρούνται «δύσκολα», αλλά και «επικίνδυνα» υγρά τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ενάμισι λίτρο τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμα και στην περίπτωση που το λάδι καταλήξει στον βιολογικό καθαρισμό, εφ΄ όσον δεν μπορεί να διασπαστεί, αυξάνει το κόστος επεξεργασίας. «Η άποψή μας είναι ότι τα πάντα μπορεί να ανακυκλωθούν, αλλά οι πολίτες δεν το ξέρουν. Είναι θέμα κόστους και πολιτικής βούλησης και δυστυχώς είμαστε τελευταίοι στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών», συμπληρώνει ο κ. Κυρκίτσος.


Στον υδροφόρο ορίζοντα
«Τα λάδια που πετάμε στον νεροχύτη μας και κατά συνέπεια στην αποχέτευση, θα καταλήξουν είτε σε κάποια βιολογική μονάδα επεξεργασίας είτε στον υδροφόρο ορίζοντα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Π. Στασινόπουλος, διευθυντής της εταιρείας Revive που δραστηριοποιείται στη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για βιομηχανική χρήση. Εφ΄ όσον τα λάδια καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, πέρα από τη ρύπανση μπορεί με τον ίδιο τρόπο να επηρεάσουν το οικοσύστημα. Η εταιρεία που διευθύνει ο κ. Στασινόπουλος συλλέγει τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια από διάφορα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά δοχεία 50-1.100 λίτρων - σούπερ μάρκετ, εταιρείες, δήμους - και τα διαθέτει ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η πρώτη ύλη του βιοντίζελ είναι τα φυτικά έλαια- αλλά και ζωικά λίπη- και η μεθανόλη. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μας δώσει περίπου 0,8 λίτρα βιοντίζελ», εξηγεί ο κ. Στασινόπουλος. Λιγότερη ρύπανση
Τα φυτικά έλαια και τα τηγανέλαια σε μορφή καυσίμου βιοντίζελ θεωρούνται τα αμειγώς ανανεώσιμα καύσιμα, παρουσιάζοντας διεθνώς συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή και χρήση. Τα οφέλη τους, σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, είναι η μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης, αλλά και του παραγόμενου διοξειδίου του θείου, λόγω αντικατάστασης του συμβατικού καυσίμου με καύσιμο σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο. Παράλληλα, σημαντική είναι και η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.


«ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ»
Ενάμισι λίτρο λάδι μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

«Πολλοί πελάτες ρωτούν αλλά λίγοι συμμετέχουν»

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μήνα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος έχει τοποθετήσει ένα ειδικό δοχείο συλλογής τηγανελαίου έξω από το κατάστημά της στο Ελληνικό, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι ακόμα η αναμενόμενη. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο διευθυντής του καταστήματος κ. Παναγιώτης Κοντογιαννάτος, αρκετοί πελάτες ρωτούν τους υπαλλήλους σχετικά με την ανακύκλωση του τηγανισμένου λαδιού που έχουν χρησιμοποιήσει για το μαγείρεμα στο σπίτι τους.

«Ενημερώνουμε τους πελάτες μας με ειδικά φυλλάδια. Ήδη έχουν αρχίσει κάποιοι να φέρνουν τα λάδια που έχουν χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, ενώ το ίδιο κάνουμε και εμείς κάθε δέκα μέρες. Αποθέτουμε τα λάδια από τα έτοιμα φαγητά που φτιάχνουμε στο κατάστημα, καθώς θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη λύση από το να πετάμε όλους αυτούς τους τενεκέδες στη χωματερή», λέει ο κ. Κοντογιαννάτος.


Η αποψή μου?
Δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλα τα καταστήματα αυτό το δοχείο συλλογής, προσωπικά ρώτησα σήμερα στο κατάστημα του Ισθμού Κορίνθου κ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα εκεί!
Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει αυτό το δοχείο σε όλα τα σούπερ μάρκετ?
Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί, δείτε οτι οι κάδοι ανακύκλωσεις γεμίζουν με πλαστικες κ χάρτινες συσκευασίες!
Μπορεί να γίνει η αλλαγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου